Incoterms 2020 | Uitleg Kosten, Risico's en verplichtingen (2024)

Wat is een Incoterm?

Incoterms zijn de afspraken over wie wanneer verantwoordelijk is voor het regelen van vervoer , de kosten en wie wanneer het risico draagt van schade of verlies. Ze bieden duidelijkheid. Daarnaast worden ze elke 10 jaar herzien en zijn ze internationaal toegankelijk. Zo zijn de incoterms in meer dan 30 talen beschikbaar. De meest recente versie komt uit 2020. En de versie daarvoor was dus incoterms 2010.

Let op! De incoterms vormen op zichzelf géén verkoopovereenkomst.

Incoterms 2020 | Uitleg Kosten, Risico's en verplichtingen (1)

Let op! De incoterms vormen op zichzelf géén verkoopovereenkomst." } },{ "@type": "Question", "name": "Wat is de meest gebruikte incoterm?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Welke incoterm het meest geschikt is, hangt af van alle omstandigheden. Wat we wel zien is dat wij bij wegtransport EXW en DAP het meest voorkomen. Voor zeevracht zijn de meest voorkomende FOB en CIF. We raden onze klanten echter nooit aan om deze zomaar te kiezen. Het liefst kijken we altijd graag samen met onze klanten naar de situatie, zodat we de beste incoterm kiezen voor hun specifieke situatie. Wilt u weten welke voor u het beste is? Neem dan vooral contact op." } },{ "@type": "Question", "name": "Wat zijn de incoterms 2020?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "In 2020 zijn er elf incoterms opgesteld met daarin de voorwaarden en verplichtingen voor koper en verkoper. Ze bieden duidelijkheid. Daarnaast worden ze elke 10 jaar herzien en zijn ze internationaal toegankelijk" } },{ "@type": "Question", "name": "Hoeveel Incoterms zijn er 2020?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "In 2020 zijn er elf incoterms opgesteld met daarin de voorwaarden en verplichtingen voor koper en verkoper." } }]}

Wat zijn de Incoterms 2020

In 2020 zijn er elf incoterms opgesteld met daarin de voorwaarden en verplichtingen voor koper en verkoper. Deze zijn te zien in de afbeelding. Hierbij zijn CFR, FOB, FAS en CIF specifiek gericht op zeevracht. De overige zeven zijn voor alle andere vervoersmiddelen.

Bij de ICC (International Chamber of Commerce) incoterms is de plaats van overdacht erg belangrijk. Hierbij gaat het om de overdacht van de goederen tussen koper en verkoper en daarbij de kosten, risico’s en verplichtingen. Deze plaats kan een zeekade, vervoersmiddel, opslagplaats, of een grens zijn.

Incoterms geschikt voor alle modaliteiten

EXW – Ex Works

Bij de incoterm 2020 – Ex Works heeft de verkoper de minste verplichtingen. Die zet op de afgesproken plaats de goederen klaar voor de verkoper. De plaats is hier vaak zijn bedrijfspand, werkplaats of opslagruimte. Hier exporteert en importeer de koper. Die loopt het risico en draait op voor alle kosten. Ex Works is geschikt voor alle modaliteiten.

Deze incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Af Fabriek”.

FCA – Free Carrier

De FCA incoterm 2020 legt de verkoper iets meer verplichtingen op dan exworks. De verkoper draagt zijn goederen op een afgesproken plaats over aan (de vervoeder van) de koper. De verkoper betaalt voor vervoer naar die plaats en draagt het risico daar over zodra de goederen geladen zijn. De incoterm FCA staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij tot Vervoerder”.

CPT – Carriage Paid To

Bij de CPT incoterm 2020 betaald de verkoper het volledige vervoer. De risico’s worden echter al overgedragen, zodra de eerste vervoerder in bezit is van de goederen. Hierdoor zijn bij CPT de plaats of het punt waar de goederen worden overgedragen en de eindbestemming van de goederen.

De terminal Handling Charges (THC) zitten niet standaard bij de CPT prijs is. Als koper is het daarom handig om dit na te vragen om niet voor verassingen te komen staan.

De incoterm CPT staat in Nederland ook wel bekend als “Vracht Betaald tot”.

CIP – Carriage And Insurance Paid To

De incoterm 2020 CIP is vergelijkbaar met de incoterm CPT. Echter betaald de koper voor zowel het vervoer als de verzekering tot de bestemming. Het risico gaat net als bij CPT over wanneer de goederen worden overgedragen aan de eerste vervoerder. Wel dient de verkoper een ladingsverzekering af te sluiten die de goederen dekt vanaf het moment dat ze worden overgedragen tot de eindbestemming.

De CIP incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Vracht en Verzekering betaald tot”.

DAP – Delivered At Place

Bij de incoterm 2020 DAP draagt de verkoper alle risico’s over wanneer de goederen de afgesproken plaats hebben bereikt. De verkoper is dus verantwoordelijk TOT lossing. Tot lossing regelt de verkoper het vervoer, betaalt de kosten en loop het risico van verlies of schade.

De DAP incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Geleverd ter Bestemming”.

DPU – Delivered At Place Unloaded

De Incoterm 2020 DPU is vergelijkbaar met de incoterm DAP. Echter is de verkoper niet verantwoordelijk TOT lossing, maar TOT EN MET lossing. Daarom brengt de DPU incoterm veel verplichtingen mee voor de verkoper.

De DPU incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Geleverd ter Bestemming en Gelost”.

DDP – Delivered Duty Paid

De DDP incoterm 2020 brengt de meeste verplichtingen met zich mee voor de verkoper. Die regelt en betaalt het vervoer tot de afgesproken bestemming. Ook is die verantwoordelijk voor de inklaring en eventuele invoerheffing. Daarnaast draagt die het risico tot het moment dat de goederen, ongelost, worden overgedragen aan de koper op de afgesproken bestemming.

De incoterm DDP staat in Nederland ook wel beken als “Geleverd Rechten Betaald”.

Incoterms 2020 geschikt voor zeevracht:

FAS – Free Alongside Ship

De verkoper levert de goederen in de afgesproken verschepingshaven. Hij zet ze naast het geboekte schip. Dit houdt in de praktijk vaak in dat de verkoper de goederen aflevert op de kade, of op een binnenvaartschip gelegen naast het geboekte schip. Daarna draagt de verkoper het risico van verlies of schade en de koste over.

De koper is dus verantwoordelijk voor het laden van het schip.

De incoterm FAS staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij Langszij Schip”.

FOB – Free On Board

De verkoper laadt de goederen aan boord van het afgesproken schip. Daarna draagt de koper de risico’s en de kosten. Volgens de ICC incoterms 2020 zijn de goederen aan boord van het schip bij het passeren van de reling van het schip

Echter, in gevallen waarbij goederen zich al op het terminal bevinden en niet meer overgebracht hoeven te worden naar het schip, zoals bijvoorbeeld bij goederen in containers, kan FOB minder geschikt zijn. In deze gevallen kan het raadzaam zijn om de FCA-voorwaarde te gebruiken.

De incoterm FOB staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij aan Boord”.

CFR – Cost And Freight

De verkoper betaalt de kosten en vracht van de goederen naar de haven van bestemming. Het risico wordt overgedragen zodra de goederen zijn geladen. Volgens de ICC incoterms 2020 zijn de goederen aan boord van het schip bij het passeren van de reling van het schip. De verkoper moet net als bij de CPT incoterm navragen of de Terminal Handling Charges (THC) zijn inbegrepen in de CFR prijs.

De incoterm CFR staat in Nederland ook wel bekend als “Kostprijs en Vracht”.

CIF – Cost Insurance And Freight

Volgens de CIF incoterm regelt en betaalt de verkoper het vervoer en gerelateerde kosten tot de afgesproken haven van bestemming. De verkoper draagt het risico van verlies of schade tot dat de goederen aan boord zijn van het afgesproken schip. Daarnaast dient de verkoper een ladingsverzekering af te sluiten die de goederen dekt vanaf de haven van verscheping tot de haven van bestemming.

Ook CIF is niet geschikt voor goederen in containers die alleen naar de terminal worden gebracht. Daarvoor is de incoterm CIP geschikter.

De incoterm CIF staat in Nederland ook wel bekend als “Kostprijs, Verzekering en Vracht”.

Wat is de meest gebruikte incoterm?

Welke incoterm het meest geschikt is, hangt af van alle omstandigheden. Wat we wel zien is dat wij bij wegtransport EXW en DAP het meest voorkomen. Voor zeevracht zijn de meest voorkomende FOB en CIF. We raden onze klanten echter nooit aan om deze zomaar te kiezen. Het liefst kijken we altijd graag samen met onze klanten naar de situatie, zodat we de beste incoterm kiezen voor hun specifieke situatie. Wilt u weten welke voor u het beste is? Neem dan vooral contact op.

Incoterms 2020 | Uitleg Kosten, Risico's en verplichtingen (2024)
Top Articles
Kerrie's 2024 Guide to the Best Restaurants in EPCOT Orlando | Exclusive Private Villas
The Best Restaurants in EPCOT
Funny Roblox Id Codes 2023
Www.mytotalrewards/Rtx
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Missed Connections Dayton Ohio
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Apply for a credit card
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
2023 Ford Bronco Raptor for sale - Dallas, TX - craigslist
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
Progressbook Newark
Lawrence Ks Police Scanner
3473372961
Landing Page Winn Dixie
Everstart Jump Starter Manual Pdf
Hypixel Skyblock Dyes
Senior Houses For Sale Near Me
Flashscore.com Live Football Scores Livescore
Ktbs Payroll Login
Jail View Sumter
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Marcel Boom X
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Game Akin To Bingo Nyt
Ranking 134 college football teams after Week 1, from Georgia to Temple
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5695

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.